Sociale kruidenier De Kompanie - Kontich

Armoede komt niet alleen voor in grote steden. Ook in Kontich leven mensen in armoede. Heel wat gezinnen doen beroep op het OCMW voor steun. Dat is een belangrijk signaal om actie te ondernemen.

Opening De Kompanie

In maart 2020 opende sociale kruidenier De Kompanie in Kontich officieel de deuren. Sociaal Winkelpunt vzw zorgt voor de ondersteuning en coördinatie van de vrijwilligerswerking in samenwerking met Lokaal Bestuur Kontich. Inmiddels is er eveneens een samenwerking met de gemeente Edegem.

Wie kan in De Kompanie terecht?

Mensen van Kontich en Edegem die het financieel moeilijk hebben omwille van een beperkt inkomen, kunnen in de sociale kruidenier winkelen aan een lage prijs. De aangeboden voeding, verzorgings- en huishoudproducten zijn kwaliteitsvolle producten, met aandacht voor gezonde voeding. Sommige producten worden in kleinere hoeveelheden verkocht. De keuzevrijheid die mensen hebben en het zelf betalen van wat men koopt, verhoogt de eigenwaarde en het zelfvertrouwen.

Sociale diensten zoals het OCMW en de ziekenfondsen verwijzen klanten door. Nieuwe klanten worden uitgenodigd op een eerste kennismakingsgesprek op woensdagnamiddag. Ze krijgen er hun persoonlijke klantenkaart, die maximaal zes maanden geldig is. Nadien wordt de klantenkaart verlengd of stopgezet. Klanten mogen een maximumbedrag per week besteden in functie van de gezinsgrootte.

De sociale kruidenier is ook een gezellige ontmoetingsplaats waar mensen een luisterend oor vinden. Er zullen regelmatig activiteiten georganiseerd worden met linken naar het lokale verenigingsleven. Zo versterken we sociale netwerken en reiken we kennis aan om krachtiger in het leven te staan.

Sterke vrijwilligersploeg

Meer dan 20 enthousiaste vrijwilligers staan klaar om de winkel en ontmoetingsplaats vorm te geven. Zij zorgen voor de kennismakingsgesprekken met nieuwe klanten, het aankoopbeleid en stockbeheer. Dankzij die sterke vrijwilligersploeg kan de werking in Kontich haar deuren openen. Mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, mogen ons zeker nog contacteren.

Steun vanuit de gemeente

Sociale kruidenier De Kompanie werd opgestart in nauwe samenwerking met de gemeente. Lokaal Bestuur Kontich ondersteunt de werking op vlak van huur, nutsvoorzieningen en werkingskosten. Wat de toeleiding betreft, wordt met de sociale dienst van de gemeente samengewerkt. Mogelijk zullen er op termijn extra activiteiten vanuit de gemeente worden aangeboden op de locatie van de sociale kruidenier. Ondertussen is er ook een nauwe samenwerking met de gemeente Edegem.

Contactpersoon

Bekijk alle Sociale Winkelpunten

Word onze partner

Ontdek hoe u ons als particulier of organisatie kan steunen. Lees meer

Inspiratieboek

Voedseloverschotten en opportuniteiten voor de sociale economie Lees meer
vzw Sociaal Winkelpunt
Nationalestraat 111
2000 Antwerpen
03 220 12 18
info@sociaalwinkelpunt.be
Sociaal Winkelpunt op Facebook