Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva

Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva

In september 2013 opende vzw Eva-centrum in nauwe samenwerking met Sociaal Winkelpunt vzw de solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva. Deze nieuwe winkelvorm combineert winkelen en ontmoeten, waarbij de winkel open staat voor het brede publiek en er solidariteit tussen doelgroepen wordt gerealiseerd.

Solidariteit.eva is een buurtwinkel waar mensen voeding, verzorgings- en huishoudproducten kunnen kopen. Het aanbod wordt aangevuld met bio en fair trade producten. Naast de winkel is een ontmoetingsplaats waar alle mensen uit de buurt welkom zijn. Cath Luyten en Isabella Levens zijn meter van de solidaire buurtwinkel.

Waarom een solidaire buurtwinkel?

Veel basisproducten worden de laatste jaren duurder. Dat zorgt voor extra druk op het gezinsbudget. In België leeft 15% van de mensen in armoede. In het EVA-centrum werden mensen uit die kansengroep in het verleden geholpen met voedselpakketten en andere noodhulp. In 2013 ging men op zoek naar een meer emancipatorisch alternatief.

Solidariteitsprincipe

Solidariteit.eva wil mensen met een laag inkomen aan een betaalbare prijs laten winkelen in een omgeving waar plaats is voor een gezellige babbel of een activiteit. Solidariteit tussen mensen die het moeilijk hebben en mensen met een goed inkomen is belangrijk in het kader van armoedebestrijding. De solidaire buurtwinkel richt zich niet alleen op kansengroepen, maar ook op buurtbewoners en sympathisanten uit Ekeren en omgeving, hetzij als vrijwilliger, hetzij als klant van de winkel. Dit concept is uniek in Vlaanderen. De werking is in de eerste plaats in handen van vrijwilligers. Ze worden bijgestaan door mensen in een sociaal tewerkstellingstraject die de kans krijgen om werkervaring op te doen.

Iedereen is welkom

Iedereen kan winkelen in de solidaire buurtwinkel. Er wordt gewerkt met twee prijsniveaus: een prijs voor mensen die het financieel moeilijk hebben en een gewone marktprijs. Of men van het sociaal tarief kan genieten, wordt bepaald aan de hand van objectieve criteria. Hiervoor wordt samengewerkt met een brede waaier van sociale diensten.

Ontmoeting

Solidariteit.eva is een ontmoetingsplaats waar iedereen zich thuis voelt. Tijdens en na de openingsuren van de winkel kan men terecht in de ontmoetingsruimte voor een breed activiteitenaanbod. Voorbeelden zijn huiswerkbegeleiding voor kinderen, Nederlandse les en conversatie, een vrouwengroep, een solidair restaurant, diverse workshops, ... Zo versterken we sociale netwerken en reiken we kennis aan om krachtiger in het leven te staan.

Samenwerkingsverbanden

Solidariteit.eva maakt deel uit van het netwerk van vzw Sociaal Winkelpunt. Voor het aanbrengen van klanten die recht hebben op de kortingsprijs wordt samengewerkt met verschillende toeleiders zodat zoveel mogelijk mensen in armoede kunnen bereikt worden. Daarnaast wordt Solidariteit.eva ondersteund door een aantal lokale en bovenlokale organisaties en besturen en kan ze rekenen op de steun van enkele plaatselijke middenstanders en bedrijven.

Contactpersoon

Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie